
Третмани против комараца од 7. до 22. јуна у Кули у Врбасу
5. јуна 2025.
Саопштење
17. јуна 2025.Четврто издање манифестације ,,Укуси традиције“ одржано је у Руском Крстуру. И ове године посетиоци су, кроз целодневни програм, имали прилику да виде поступак припреме традиционалних јела, али и да иста дегустирају. Организоване су радионице за децу везане за традицију и припрему јела и старе дечије игре, као и изложба посвећена традиционалном наслеђу и културно – уметнички програм, а све у циљу приказивања русинске традиције и кухиње. Присутни су били гости из места широм Војводине, као и из словачког града Земплинска Тјеплица.
Организатор Фестивала је Удружење грађана ,,Русинска ризница“, а целокупни пројекат подржали су Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Општина Кула. Председник поменутог удружења, Жељко Ковач, рекао је да су генерално, као организатори, задовољни одзивом учесника, и да је главни циљ манифестације очување културе и традиције и преношење истих млађим генерацијама кроз гастрономију:
„Ово је четврта по реду манифестација и могу да кажем да смо генерално као организатори задовољни са одзивом учесника и посетилаца. Код Русина, а поготово у Руском Крстуру, ово је једина манифестација којој је примарна тема јело. Дакле, ми најпре преферирирамо наша стара русинска јела а свакако има простора да и припадници осталих народа прикажу своју гастрономску понуду. Мислим да гастрономија игра велику улогу у очувању културе и традиције једног народа док је, са друге стране, мало жалосно да је омладини све теже да спрема стара русинска јела јер више воле модернија и готово спремљена јела, али овде имају прилике да кроз радионице вежбају и уче како би стекли неку навику и у будућности правили наша стара јела и тиме дали допринос очувању традиције нашег народа“.
Као што је и напоменуто, на „Укусима традиције“ били су присутни гости из читаве Војводине, а међу њима су били и чланови Културно уметничког друштва „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова. Овом приликом они су спремали бубац, паприкаш који је чест на трпезама у овом насељеном месту, а Татјана Дудаш, чланица наведеног КУД-а, истакла је да су они други пут у Руском Крстуру и да им је веома драго што је циљ ове манифестације очување старих јела, јер она јесу један веома битан одраз традиције русинског народа у Србији:
„Ми смо други пут на „Укусима традиције“ и спремамо наш бубац, паприкаш који је карактеристичан и чест у Новом Орахову. Ми се трудимо да кроз кулинарство сачувамо наш национални идентитет. Има нас мало али се трудимо да пренесемо рецепте са колена на колено тако да се надамо да ћемо успети у тој мисији, како би и генерације које долазе спремала русинска јела и чувала културу Русина у нашем насељеном месту“.










