Образовање

Основна и средња школа са домом ученика „“Петро Кузмјак“ може се похвалити једином гимназијом на русинском језику на целом свету. У Крстуру деца имају могућност да целокупно школовање остваре на матерењем језику, јер образовање почиње у прешколској установи „Бамби“, ( од јаслених до прешколских група ), а наставља у основној и средњој школи, где постоји и Туристички смер, а настава је и на српском и русинском језику.

Русини имају дугу традицију школства, пошто је прва школа на русинском језику у Руском Крстуру основана 1753. године и траје до данас. Школа носи име првог школованог учитеља Петра Кузмјака, родом из Словачке,  који је својим педагошким радом обележио нови период образовања у Руском Крстуру.

Позориште

Прва позоришна представа у Руском Крстуру изведена је 1925. године а богату традицију позоришног живота продужио је прво Аматерски рускински театар „Ђађа“ основан 1971. године, а 2003. године основано је данашње Русинско народно позориште „Петро Ризнич Ђађа“ у функцији професионалног.  И раније, и садашње позориште носи име Петра Ризнича Ђађе, позоришног редитеља и педагога, оснивача дилетантских и аматерских позоришних група у разним местима, сценографа, костимографа, публицисте и драматурга, ликовног уметника и професора гимназије.


Драмска смотра

Годишња смотра позоришних достигнућа Русина у Војводини – Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе одржава се од 1969. године. Меморијал представља смотру једногодишњег позоришног стваралаштва Русина за одрасле и децу а у организацији је Дома Културе Руски Крстур.